מתי נדרש להשתמש בסטרואידים לטיפול באטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור) ומתי ניתן להסתפק בשימוש בחומרים טבעיים? צפו בד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור וד"ר יונית בומשטיין, ראש המחקר והפיתוח בקמדיס, משוחחים על כך במהלך מפגש חי שערכנו.


האם סטרואידים עשויים לעזור לטיפול בעור?

ד"ר רון יניב: בואו ניקח לדוגמה מקרה קלאסי של אטופיק דרמטיטיס וכמו שכולם יודעים יש את הסטרואידים, קורטיזון והשמות השונים והמשונים שיש להם. אז יש שתי בעיות, שתי קיצוניות : מצד אחד אומרים 'זה נהדר, זה טוב, זה עוזר לי' ואז שמים את זה קבוע. זה עזר לי פעם אחת, זה טוב, הולכים לרופא משפחה, רופא ילדים והוא מחדש אוטומטית במחשב, בלי לבדוק, בלי כלום, מרשם קבוע, ואתה משתמש בזה כאילו זה קרם לחות. ואז מתחילות כל הצרות והבעיות של השימוש בסטרואידים טופיקליים, כלומר משחות. זה יכול להיות עור דק, עור אטרופי עור מנוון, עור זקן, יציאה של ורידים וכלי דם, התמכרות של העור. זה נקרא ריבאונד, כמו שהכדור חוזר אליך מהסל, ברגע שמפסיקים את המשחה יש החמרה, אז מהר שמים אותה עוד פעם, וחוזר חלילה, מעגל הקסמים, מעין התמכרות למשחות, כמובן שזה לא טוב.

האם כדאי להימנע מסטרואידים לטיפול בעור?

מצד שני אנשים, או בוא נגיד אימהות צעירות ששמעו שזה מסוכן אומרות "סטרואידים, לילד שלי? בחיים לא" שזו גם טעות. זה נקרא בסלנג הרפואי סטרואיד פוביה, הפחד מהסטרואידים, גם זאת טעות. זה כלי טוב שצריך לדעת איך להשתמש בו. זה כמו שתגיד "אני אש לא מדליק, זה מסוכן". בבית אתה יודע לשלוט על הגז, אתה מדליק, אתה מכבה, אתה יכול להשתמש באש בצורה מבוקרת. לכן המילה הנכונה היא שימוש מושכל. לא כן ולא לא. השימוש בהם צריך להיות קצר טווח, יש התלקחות, אנחנו רוצים להוריד אותה (עם סטרואידים), ברגע שהיא מתמתנת אנחנו צריכים להפסיק את זה. יש כל מיני ניואנסים של סטרואידים: סטרואיד חזק, סטרואיד חלש, כל מיני תרגילים כאלה שנשאיר את זה למקרה הספציפי ולרופא המטפל באותו מקום. 

הטיפול בסטרואידים הסתיים - מה עושים עכשיו?

מאד חשוב מיד אחרי, ואפילו תוך כדי, לא לעבור מטיפול בסטרואידים לכלום- זה מה שהרבה אנשים עושים כי "עבר לי", אלא מומלץ לעבור מייד לטיפול בתכשיר טבעי ובטיחותי לטווח הארוך שמתפקד בעיקר כתחזוקה. מי שיש לו טיפה ניסיון בחיים יודע שמילת המפתח לתחזוקה, היא התמדה, זה לא זבנג וגמרנו וזה לא הוקוס פוקוס. מעבר לזה, לשימוש בתכשירים האלה יש אפקט מניעתי. אם נתמיד ונשתמש בתכשירים טבעיים ובטיחותיים כמו שהזכירה יונית, לשימון העור אנחנו נמנע או נרחיק את ההתלקחות הבאה. וזאת החשיבות של השילוב בין הדברים.

טיפול באטופיק דרמטיטיס עם סטרואידים

ד"ר יונית בומשטיין: אני כמובן מסכימה עם כל מילה. בכלל כשאנחנו מדברים על אימונולוגיה, שזה אחד מעמודי התווך של הגוף שלנו. ודלקת, שאנחנו כל כך שונאים את המילה הזאת, כי זה מתחבר לכאב וגירוד, אבל אנחנו צריכים את התהליך הזה, זה תהליך שבעצם מגן, כשהוא מתלקח מעבר למידה אז צריך למתן אותו. אנחנו חייבים את התהליך הזה כדי שבסופו של דבר יהיה לנו ריפוי של הרקמה ושל אותו הפגם. הטיפול במצבים החריפים, האקוטיים, הוא חייב להיות עם התרופה, כי אין, סטרואידים עובדים באמת כמו שאמרת, לא יעזור שום דבר, ועובדים מיד. 

נטיה טבעית להתלקחויות וגירודים

אטופיק דרמטיטיס, למרות שאומרים שזה עובר עם הזמן, אצל ילדים בגיל חמש שש אולי זה עובר, אצל חלק מהם זה ממשיך, אבל אלה שיש להם את זה, יש להם בדרך כלל, הם נולדים עם עור יותר יבש, ותמיד יש להם איזושהי נטייה טבעית להתלקחויות ויותר לגירודים אז במצב כזה כשיודעים שיש את ההיסטוריה של אסטמה של העור, רצוי מאד באמת להשתמש באותם מוצרים, כמו שלנו, שמכילים באמת את החומרים הבטיחותיים מאד ויעילים מאד גם אם יש גירוד ועור יבש שאפשר לשמן אותו ובוודאי ובוודאי צריך להשתמש במוצרים האלה לאורך זמן בלי שום תופעות לוואי. אין שום ספק בזה.

לא רק יובש - נטיה טבעית לזיהומים

ד"ר רון יניב: בעור האטופיק זה לא רק היובש, יש בעיה של הskin barrier המחסום הזה הוא קצת פגום ולכן יש חשיבות לשימון. מה זאת אומרת שהמחסום פגום, גם איבוד של נוזלים מהעור החוצה, וגם יותר חשיפה לזיהום שיכול להיכנס, ותמיד אחד הסיבוכים בכל הדלקות זה זיהום משני. לכן גם חשוב ללכת לאבחון ואם יש זיהום אז לטפל בזיהום. זה יכול להיות בצורה של משחה, משחה אנטיביוטית, או משחה משולבת סטרואידים עם אנטיביוטיקה, ולעתים צריך לשתות אנטיביוטיקה, הכל לפי החומרה.

תכשירי העור הטבעיים של קמדיס - קומבינציה של תמציות צמחים

ד"ר יונית בומשטיין: אני רוצה להתייחס פה בהקשר לזה, כשאנחנו מדברים על הצמחים, וגם לפי הרפואה הסינית המסורתית, אף פעם לא מדברים על הטיפול בצמח אחד. זה תמיד איזושהי קומבינציה של שילוב של כמה וכמה צמחים שלכל אחד יש תפקיד אחר. אז תארו לעצמכם שמעבר לזה שתמצית אחת מכילה הרבה מאד מולקולות שכל אחת מהן יכולה לפעול בדרכים שונות, אנחנו מדברים על כמה צמחים שביחד הם יותר יעילים כי יש פעילות סינרגיסטית בתוך השילוב הזה של הצמחים. אם אנחנו מדברים כבר על אטופיק דרמטיטיס, אלה בעצם המוצרים שלנו. למשל פה בתוך קרם הגוף יש שילוב של שישה צמחים שאנחנו גם רשמנו פטנט וקיבלנו את הפטנט על הצמחים האלה, שבין התכונות שלהם, חוץ מזה שיש פעילות אנטי דלקתית, בכל הצמחים כמעט יש פעילות אנטי דלקתית כזאת או אחרת. עכשיו דלקת זה מילה אחת אבל זה בעצם המון דברים, המון מנגנונים שונים, מסלולים שונים, שכל אחד מהחומרים בתוך הצמחים תוקף מסלול אחר. בעצם הפטנט על שני צמחים . אנחנו יודעים שבחולים באטופיק דרמטיטיס יש ירידה במערכת החיסונית, יש התלקחות במערכת החיסונית מסוג אחד, ומצד שני החלבונים או הפפטידים שאמורים לתקוף את המיקרובים ברגע שהם נכנסים דרך העור הפגום אז יש ירידה באותם חלבונים. אז הצמחים שלנו יודעים בסינרגיה, בצורה מאד יעילה להעלות את הרמה של אותם חלבונים ואז למנוע את הזיהומים המשניים.

ד"ר רון יניב: אולי רק נסביר לטובת מי שלא מכיר את המושג סינרגיסטי שהזכרת, זה אומר שצמח א' יחד עם צמח ב', האפקט שלהם הוא יותר גדול מהסכום שלהם כי הם עוזרים אחד לשני, כלומר אחד ועוד אחד שווה שלוש במקרה הזה, כי הם מחזקים את ההשפעה אחד של השני. זה הפירוש לסינרגיסטי, אני לא מכיר מילה מקבילה בעברית.